ELADIO "wutanghiddenmember" ELADIO "wutanghiddenmember" Author
Title: Interviu Kapushon (EXCLUSIV)
Author: ELADIO "wutanghiddenmember"
Rating 5 of 5 Des:
(ELADIO):   Salut și bine ai venit pe www.hiphopdinromania.org . (Kapushon): Salut şi bine v-am găsit! Mersi pentru invitaţi...

01(ELADIO):  Salut și bine ai venit pe www.hiphopdinromania.org .

(Kapushon): Salut şi bine v-am găsit! Mersi pentru invitaţie pe www.hiphopdinromania.org


(ELADIO): Pentru cei ce nu știu, cine este Kapushon?

(Kapushon): Kapushon este un basarabean care s-a apucat de rap prin 1999. Şi l-a făcut o bună perioadă în componenţa trupelor ‚Lv’s Klan’ şi ‚Moara Stricată’, a lucrat cu pauze în toţi aceşti ani, aşa cum cîţiva ani a hoinărit prin Rusia, însă pînă la urmă a ajuns a fi un artist solo, cu texte simple dar sincere.


(ELADIO): De ce Kapushon?

02(Kapushon): Kapushon din rusă se traduce ‚Glugă’ şi din franceză la fel de fapt e ‚Capuchon’. Aşa cum rapperii poartă balahoane cu capushoane, şi deci este un accesoriu a îmbrăcămintei hip-hop, hotărîsem să mă numesc anume astfel, hotărîsem asta prin 2004 cînd formasem trupa ‚Moara Stricată’. Aşa am rămas şi solo.


(ELADIO): Ai lansat deja un album care e disponibil la download. Ce ne poți spune despre el și unde îl poate găsi lumea?

(Kapushon): Primul album solo, se numeşte ‚Pe Cuvînt’, l-am scos în octombrie 2011. Un album cu 21 trackuri.

În 2010, eram în Moscova înca şi după nişte schimbări în viaţa personală, îmi căutam refugiul în ceva. Erau vreo 3-4 ani de cînd nu mai făcusem hip-hop şi hotărîsem într-o perioadă că nici nu voi mai face. Atunci, plin de emoţii cum eram, adunate din ultimii ani, simţisem brusc că vreau să scriu... şi nu pentru a-mi mîngîa orgoliul însă simţisem că vreau ceva să spun. Începutul a fost mai greu fiindcă nu aveam instrumentale, uitasem multe amănunte de a construi o piesă, însa hotărîsem să-l fac aşa cum pot şi cu ce am, hotărîsem ca e important să fie foarte sincer, asta a fost condiţia de bază. Am găsit beatmakeri din Ucraina şi Rusia care mi-au făcut majoritatea negativelor. Colegii de la Chişinău m-au ajutat la fel. Textele le-am scris foarte repede, fiindcă îmi ieşea tot ce am acumulat în ultimii ani. În 3 luni le-am scris pe toate şi asta fiind zi de zi la serviciu. În Moscova in drum spre si de la serviciu făceam per total 3 ore, deci cam în aceste ore a fost scris albumul, în drum..

După cîte ştiu, s+a regasit multă lume din Republica Moldova în el, primesc zilnic e+mailuri, mesaje cu mulţumiri şi asta mă face să merg mai departe.

Îi puteţi face download gratuir pe site+ul meu personal www.kapushon.com.

Tot în perioada cînd eram în Moscova apărusem în clipul lui ‚Puya’ – ‚Vestul Sălbatic’, eu sunt cel din Moscova. Eram foarte mulţumit atunci de acest fapt, fiindca pe Puya îl ascultasem mulţi ani, pînă în 2008.


(ELADIO): Ce ne poți spune însă despre următorul album? Cu cine vei colabora, cine se va ocupa de producții și când îl vei lansa?

(Kapushon): Urmatorul album se numeste “Frumos-Frumos” îl voi lansa, la finele acestei luni, adică octombrie. De ce se numeşte astfel, va fi clar chiar dupa audierea introului de pe album.

Producătorii negativelor sunt cam aceeaşi de pe primul album. Ucrainenii DJ Khursey si Lax Notes, rusul DJ Error, colegul meu de la Chişinău Byte, care a fost în Moara Stricată şi de la DJ Undoo am un instrumental.

Acesta cred că diferă puţin de ‚Pe Cuvînt’....Şi acesta este sincer însă în primul am pus chiar accent pe sinceritate, scriind într-adins lucruri personale, însă aici am pus mai mult accent pe poezie, am încercat să fac povestirile interesante şi frumoase, deşi am rămas la fel de sincer.

Am colaborat cu cei din cercul meu de prieteni, cunoştinţe. Şi nici nu am prea multe colaborări. Cu Guz am cele mai multe, aşa cum suntem prieteni de o viaţă şi am mai fost şi în toate trupele în care am activat pînă la cariera solo, împreună. Cu prietena lui Guz – Katy Key pe o piesă. Cu Byte, fostul coleg din Moară, B-Zar, deşi se află în State a tras acolo o bucată pentru mine.Alina Stoianov în ‚A Nimănui’ care are şi clip.Cu tatăl meu, care este pe un refren J Gloria, pe o piesă, deşi la acest moment doar vocea ei a rămas încă netrasă, aşa cum ea se află la Bucureşti, dar sper pînă la finele albumului să o facem şi DJ Kirumba, cel mai bun Hip-Hop DJ de pe la noi pe 2 piese e.


(ELADIO): Cum ți se pare rapul românesc? Ce îți place la el și ce nu?

03(Kapushon): Eu am crescut pe hip-hop românesc. Prin 97 la noi nici nu mirosea a hip-hop însă îl ascultam pe cel american. Vroiam să înţeleg textele că engleza nu o cunoştem şi habar nu aveam ce zic ei acolo. Fusesem la Constanţa la odihnă cu părinţii şi-mi cumpărasem ‚BUG Mafia - Deasupra tuturor’ şi ‚Paraziţii - Suta’. Am rămas pe de-a dreptul frapat...Apoi a apărut La Familia, mai tîrziu altele şi aşa am dus-o pîna prin 2007 cu hip-hop românesc. În 2007 odată cu plecarea mea în Rusia, l-am descoperit pe cel rusesc şi am găsit şi o diferenţă de cel românesc, de aceea în ultimii ani am ascultat mai mult ruşii, însă aveam grijă şi de cel românesc.

Îmi place la rapul românesc că e în continuă dezvoltare şi necătînd la faptul că un artisti hip-hop are de tras multe greutăţi, artiştii apar neîntrerupt şi din ce în ce mai buni. Îmi place că e tehnic, e ‚cu coaie’. Nu pot găsi mari minusuri, însă probabil mi-ar plăcea sa se depună mai mult suflet în el, sau mai bine zis să iasă din suflet şi nu din minte, să fie mai puţin filosofic şi metaforic dar mesajul mai direct la ţintă.


(ELADIO): Cum ți se pare însă cel moldovenesc? Ce minusuri are și ce părți pozitive?

(Kapushon): Cel moldovenesc e încă în dezvoltare şi e puţin rămas în urmă de cel romînesc, aşa cum mişcarea aici a pornit mai tîrziu. Îmi plac cîţiva de pe la noi, însă aş fi dorit ca rapperii basarabeni să copie mai puţin pe rapperii români şi să scrie cu inima lor, cel puţin cu mintea lor.


(ELADIO): Mulți aici te compară cu trupa Fără Zahăr (datorită accentului bineînțeles). Te deranjează asta într-un fel?

(Kapushon): Nu m-am gîndit că sunt ascultat peste Prut, sincer)..şi cu atît mai mult că mai şi sunt comparat cu cineva.

Cînd eram cu Moara Stricată eram comparaţi cu Fără Zahăr şi Cassa Loco şi atunci comparaţia îşi avea locul într-un fel, însă acum chiar nu găsesc nimic, mai bine zis absolut nimic comun cu Fără Zahăr. Eu nu fac rap de caterincă...probabil e din cauza accentului pe care eu l-am folosit exact aşa cum e în popor, fără să-l romanizez, că aş fi putut recita şi în romîna literară, însă eu am dorit să fie tot natural, aşa cum se vorbeşte pe străzile Basarabiei, că doar am zis să fiu sincer. Pe albumul acesta nou, jumate din piese sunt în romîna literară, jumate în dialect moldovenesc.


(ELADIO): De recent ai lansat un videoclip. Ce ne poți spune despre el?

(Kapushon): Videoclipul piesei ‚A nimănui’ a fost filmat în august într-un beci de la marginea Chişinăului. L-am lucrat cu ‚Two Ion’s Production’ adică Ion Guzu şi Ion Usatyi.Tot cu ei am lucrat şi la videoclipul de anul trecut ‚HOME’ care e în colaborare cu Smally.

Piesa are un mesaj social şi e o povestire metaforică. Am colaborat cu Alina Stoianov, care e o foarte bună actriţă şi care a jucat excelent scenele din clip şi a recitat referenul şi acea frază cum mai bine nici că se putea.


(ELADIO): De duminică 14 octombrie lumea îl va putea vota pe www.hiphopdinromania.org . De ce ar trebui lumea să-l voteze?

(Kapushon): Mă bucur că participă în concurs, însă cred că lumea va trebui sa-l voteze dacă vor crede ei că se merită, dacă au simţit o emoţie sau au scos o conluzie în urma acestei piese. Totuşi, le mulţumesc anticipat celor care vor vota videoul.


(ELADIO): Ai un mesaj pe final pentru cei ce citesc acest interviu?

(Kapushon): Cititorilor vreau sa le spun sa rămînă ei înşişi indiferent de situaţie şi să asculte pe cei ce nu vă spun minciuni în hip-hop-ul lor. Intraţi mai des pe www.hiphopdinromania.org fiindcă aici sunteţi la curent cu tot ce e nou în lumea hip-hop-ului. Eu la fel o fac. Va mulţumesc.

 

MAI MULTE DESPRE KAPUSHON PE www.kapushon.com

 

Kapushon cu Alina Stoianov - A nimănui (Videoclip)

http://www.hiphopdinromania.org/2012/10/kapushon-cu-alina-stoianov-nimanui.html

Despre autor

Trimiteți un comentariu Blogger Disqus

Ce parere ai? Trimite un comment!

 
Top